Cred ca totul tine de educatia pe care o avem. Daca noi ca parinti stim sa ne invatam copiii sa stinga becurile in camerele unde nu se sta ca sa economiseasca energie electrica, sa nu lase apa sa curga degeaba pentru ca resursele se limiteaza pe zi ce trece, sa faca ordine si curatenie …..atunci incepem cu ceva.
E simplu sa dai legi si sa constrangi oamenii sa faca ceva, insa e mai bine ca totul sa vina din inima:
1.sa inteleaga toti ca e mai sanatos sa mergi un pic pe bicicleta decat toata ziua cu masina pe strazi si sa poluam aerul atat de necesar noua.
2. sa incercam sa folosim surse alternative de producere a energiei: panouri solare (ar putea fi montate pe blocuri si case daca proiectele initiate de guvernanti ar avea sustinere financiara practica), statii eoliene (deja sunt in tara,insa insuficiente).
3. sa faca ordine toata lumea din Romania, in provincie, oamenii ies si matura sau dau zapada pe strada din fata casei sau a blocului.
Degeaba, exista tomberoane de gunoi daca oamenii nu sunt educati sa le si arunce acolo, daca ce care au animale si le scot la plimbare,nu curata in urma lor (asa cum se intampla in strainatate). Degeaba, se initiaza legi daca nu au sustenabilitate financiara si aplicare locala.
Din punctul meu de vedere, educatia incepe cu copiii: la scoala si acasa, prin lectii practice, inclusiv prin desene animate,concursuri dedicate protejarii planetei, invitati la lectii deschise sa fie oameni care s-au dedicat acestor actiuni si care stiu si pot sa le explice celor mici ce important este aerul, cat de vital este pamantul care produce mancarea, necesitatea apelor curate si a limitarii consumarii energiei. Daca copii invata de mici sa respecte planeta, vor fi sanse sa o si salveze de gunoaie si sa foloseasca surse alternative celor cunoscute.