Strategia aplicată de escroci este ingenioasă şi, cel mai important, constă într-o poveste. Cum fiecare din noi e susceptibil la a asculta poveşti, înşelăciunea e cu atât mai bine pusă la punct şi implică transferuri de fonduri prin Western Union (WU). Clujenii care îşi caută în aceste zile maşini prin intermediul site-urilor specializate în comercializarea autoturismelor noi sau second-hand (autovit.ro, okazii.ro, auto.ro) vor găsi, printre altele, şi anunţul “familiei Petcu”, doi aşa-zişi pensionari români stabiliţi în Ungaria care doresc să-şi vândă maşina.
“Maşina este în stare excelentă, ţinută în garaj şi nu a suferit nici un accident. Kilometrajul este real şi nu am avut niciodată probleme cu motorul (sau de orice altă natură). Maşina arată şi funcţionează perfect. Eu sunt primul proprietar, am cumpărat-o din România şi este încă înmatriculată RO. Locuiesc de o perioadă împreună cu soţia mea în Ungaria, în apropierea lacului Balaton. Suntem un cuplu de pensionari (eu am 64, iar soţia mea are 62) şi nu mai folosim maşina atât de des. Majoritatea călătoriilor pe care le facem sunt cu avionul, aşa că o maşină nu mai este utilă pentru noi. De asemenea, am vândut casa noastră din România şi am cumpărat o fermă frumoasă aici, în Balaton”, se arată în anunţul la care au răspuns sute de persoane, postat pe site-ul autovit.ro. Din una într-alta, cumpărătorul interesat este întrebat dacă doreşte să facă un drive-test cu maşina, cuplul de pensionari arătându-se dispus să se deplaseze înapoi în România pentru a se întâlni cu cumpărătorul.
Nuţu Câmpeanu este unul dintre clujenii care au răspus anunţului “soţilor Petcu” şi şi-a stabilit o întâlnire la Braşov cu aceştia. “După primul mesaj primit de la ei am fost aproape convins că e o «afacere bună». Pensionar, maşină îngrijită, puţin folosită, toate ingredientele pentru a continua corespondenţa pe e-mail”, spune clujeanul. Înainte de a pleca spre Braşov, el a mai primit un mesaj de la cei doi pensionari virtuali. I se cerea, pentru a diminua riscul unei întâlniri “în orb”, să facă dovada că intenţionează să se deplaseze la Braşov, trimiţând bani, prin WU, unei cunoştinţe.
“Dacă acceptaţi propunerea noastră, putem veni la întâlnire aşa cum am convenit. Soţia mea va merge mâine la oficiul poştal din localitate. Ea va transfera 1.500 euro pe numele meu la Braşov. Soţia mea va fi expeditorul banilor, iar eu voi fi destinatarul şi voi lua înapoi banii de la oficiul poştal din Braşov. De îndată ce transferul este făcut, vă vom trimite o copie a documentului de transfer. Aceasta va fi dovada noastră că vom veni să ne întâlnim cu dvs. Acelaşi lucru îl vrem de la dvs.: soţia d-voastră sau un prieten să facă transferul pe numele d-voastră în Braşov şi să ne trimiteţi copia documentului de transfer”, propun cei doi escroci.
Clujeanul spune că a vorbit cu un prieten, care i-a trimis banii, imediat ce a primit tot prin e-mail pretinsul document de transfer al “soţilor Petcu”. Câmpeanu a fost însă suficient de inteligent să înţeleagă în ultimul moment scamatoria celor doi: “În colţul din dreapta sus e numărul MTCN, codul de transfer, cu care oricine - care poate falsifica uşor o carte de identitate cu numele destinatarului - de oriunde, are acces la bănuţii tăi economisiţi, numai tu ştii cum şi cu câtă trudă”, explică păţitul. Cazul clujeanului nu este nici pe departe singular. Forumurile pasionaţilor de maşini sunt pline de avertismente la adresa “bunilor samariteni” din Ungaria care se recomandă şi “Familia Stoica” sau “Familia Lazăr” sau “Familia Voronea” sau “Dr. Tiglici” sau “Familia Fătat”, “Familia Scorbescu”, “Familia Costache”, “Familia Manciulea”, “Familia Ion”. Toate aceste identităţi sunt create după aceeaşi reţetă: pensionari români strămutaţi lângă lacul Balaton, în timp ce sumele solicitate prin intermediul WU ajung uneori chiar şi la 3.000 de euro, povestesc forumiştii.
Poliţia: “E o înşelătorie!”
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj avertizează clujenii că strategia explicată mai sus este o înşelătorie. “Cetăţenii trebuie să se adreseze urgent poliţiei dacă au făcut astfel de plăţi sau cred că persoane străine au intrat în posesia datelor lor personale. Recomandăm clujenilor să nu facă tranzacţii prin e-mail sau telefon, să nu-şi trimită datele personale prin e-mail nici măcar când acestea sunt cerute de bănci. Datele personale sunt furnizate doar în prezenţa ofiţerului bancar, într-o bancă, lumea trebuie să ştie acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Gina Pop.